نبشی آلومینیومی چیست؛ انواع و کاربردهای آن

نبشی آلومینیومی چیست؛ انواع و کاربردهای آن

نبشی و ناودانی

همه‌ ما تا حالا یک بار با اسم نبشی آلومینیمی مواجه شده‌ایم، اما قبل از هر چیزی باید نبشی را معرفی کنیم. به نوعی از پروفیل فلزی یا غیرفلزی که در سازه‌های مختلف ساختمانی کاربرد دارد، نبشی می‌گوییم. نبشی آلومینیومی که در ادامه درباره‌ آن صحبت خواهیم کرد، همان‌طور که از نامش پیداست، از جنس آلومینیوم و آلیاژهای خاص آن ساخته شده است و بیشتر در صنعت ساخت‌و‌ساز کاربرد دارد. اما چرا برای ساخت نبشی از آلومینیوم استفاده می‌شود؟
از آن جایی که آلومینیوم خواص منحصربه‌‌فردی دارد، نبشی‌های آلومینیومی نسبت به سایر نبشی‌هایی که از دیگر جنس‌های فلزی ساخته شده‌اند، مزایای خاصی دارد که در ادامه آن‌ها را به هم مرور خواهیم کرد.

انواع نبشی آلومینیومی تنوع بالایی چه از نظر اندازه و چه از نظر کیفیت دارد. این نبشی‌ها به دسته‌های مختلفی مثل نبشی آلومینیومی خام، رنگی و آنادایز یا آب‌کاری شده تقسیم می‌شوند.

نبشی آلومینیومی چیست؟

نبشی یکی از مقاطع مهم، حیاتی و پراستفاده در ساختمان‌سازی و صنعت است که کاربرد زیادی در قاب‌ها و سازه‌های فلزی دارد. نبشی‌ها از انواع پروفیل‌های باز هستند و به دو شکل منفرد و ترکیبی در سازه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. آلیاژ و جنس مختلف نبشی‌ها، کاربرد آن‌ها را تعیین می‌کند. یکی از انواع پراستفاده نبشی، نبشی آلومینیومی است با استفاده از قالب‌های آلومینیوم تولید می‌شود و در تمام سازه‌هایی که نیاز به قدرت مضاعف در آن‌ها احساس می‌شود، استفاده می‌شود. مواردی مثل عملیات حرارتی تولید نبشی، مواد اولیه‌ آلومینیوم، ابعاد پروفیل و رنگ در قیمت نبشی آلومینیومی تاثیر می‌گذارند.
آلومینیوم که فلزی نرم، چکش‌خوار و فراوان در پوسته‌ زمین است، استحکام بالایی دارد و ویژگی‌های خاص آن مثل شکل‌پذیری و مقاومت در برابر خوردگی، کاری می‌کند تا آلومینیوم همواره یکی از آلیاژهای پراستفاده در ساخت پروفیل‌ها و مقاطع فولادی باشد.
سازه‌هایی مثل پل‌ها و سازه‌های مخابراتی از جمله موارد اصلی استفاده‌ این نوع نبشی هستند. با این حال به جز سازه‌های صنعتی، ساختمان‌های شهری هم بخشی از کاربردهای این نوع نبشی را تشکیل داده‌اند. تنوع زیادی که نبشی‌های آلومینیومی از نظر کیفیت و ابعاد دارند، دلیل استفاده‌ گسترده از آن‌ها در صنایع مختلف است.
علت نبشی‌کشی در ساختمان‌ها و ماشین‌آلات دلایل مختلفی دارد. مهم‌ترین دلیل نبشی‌کشی دیوار‌های فولادی، جلوگیری از ریزش آن‌ها به مرور زمان است. اگر نبشی‌کشی انجام نشود، معمولا سازه‌ها در طول زمان ضعیف‌تر می‌شوند. حتی برای بالا بردن استحکام نبشی‌ها، معمولا آن‌ها را در شرایط جوی خاص ضدزنگ می‌کنند تا در موارد مختلف، از خوردگی آن‌ها جلوگیری شود.

 

لوله داربست

انواع نبشی آلومینیومی تنوع بالایی چه از نظر اندازه و چه از نظر کیفیت دارد. این نبشی‌ها بسته به کیفیتی که دارند به دسته‌های مختلفی مثل نبشی آلومینیومی خام، رنگی و آنادایز یا آب‌کاری شده تقسیم می‌شوند. مواد استفاده از در برخی موارد درجه دو یا بازیافتی هستند و گاهی نیز از مواد درجه یک و استاندارد در ساختشان استفاده می‌شود.
نبشی‌های آلومینیومی به جز کیفیت متفاوتی که دارند، در اندازه‌ی های متفاوت با کاربردهای مختلف تولید می‌شوند. این نبشی‌ها از سایز ۱۰ در ۱۰ میلی‌متر تا ۱۰۰ در ۱۰۰ میلی‌متر تولید می‌شوند، البته ممکن است اندازه بال و جان یک نبشی هم‌انداره نباشد که این بسته به سفارش مشتری است. قیمت نبشی‌ها بر اساس نوع مواد استفاده‌شده تعیین می‌شود و مواد درجه یک معمولا به انتخاب مشتری برای کاربردهای خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نبشی آنادایز یا آبکاری‌شده

بست داربست

آنادایز کردن در واقع نوعی از فرایند ضخیم‌ کردن لایه‌ی اکسیدی به ضخامت چندین برابری لایه‌ی اکسید طبیعی است. این فرایند کمک می‌کند تا تمام سطحی آلومینومی نبشی، در برابر خوردگی و سایش به استحکام کافی برسد. فرایند آنادایز کردن به این شکل است که جریان مستقیم برق از مایع الکترویت مناسبی می‌گذرد که آلومینیوم در آن نقش آند و فلز مناسب دیگری نقش کاتد را بازی می‌کند. به این شکل، لایه‌ نازکی از اکسید روی سطح آلومینیوم ایجاد می‌شود که ضخامت آن به عوامل گوناگونی بستگی دارد.

مدیریت سایت
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *