
ورلب میلگرد زمانی استفاده می شود که نیاز است دو میلگرد در راستای طولی به یکدیگر متصل شوند .مثلا میلگرد ۸ متری داریم که می خواهیم آن ها را به یک قطعه با طول ۱۶متر تبدیل کنیم اینجا از اورلب بهره گرفته و میلگرد ها را به هم متصل می کنیم .با توجه به قیمت میلگرد و قیمت آهن اورلب میلگرد برای جلوگیری از پرتی میلگرد و کمتر شدن هزینه ها کاربرد زیادی دارد .در بسیاری از پروژه های بزرگ نیاز به میلگرد های با طول زیاد مثلا ۳۰ متر می باشد در این صورت از اورلب میلگرد استفاده می شود .در این مقاله همه چیز در مورد اورلب میلگرد را مورد بررسی قرار می دهیم در ادامه همراه ما باشید .
ر زبان انگلیسی اورلب (over lab) به معنای هم پوشانی میلگرد می باشد .اورلب روشی که با استفاده از آن می توان طول میلگرد ها را افزایش داد .به زبان ساده می توان گفت که اورلب میلگرد زمانی استفاده می شود که طول میلگرد برای نیاز مورد نظر کوتاه باشد .در این صورت برای افزایش طول دو میلگرد را در کنار هم قرار می دهند .
به اورلب میلگرد وصله پوششی هم می گویند .طول وصله یا طول پوشش به دو میلگردی که در مجاورت هم قرار می گیرند گفته می شود .به گفته فرادرس :
استفاده از وصله پوششی، متداولترین روش اتصال میلگردها محسوب میشود. در این روش، میلگردها به صورت اتصالی یا غیر اتصالی بر روی هم قرار میگیرند
انواع آهن آلات کاربرد های زیادی دارند .از مهم ترین مقاطع فولادی میلگرد است که در ساختمان سازی نقش حیاتی دارد .برای اتصال طولی میلگرد ها باید از روش های متفاوت اورلب استفاده کرد . در پادکست زیر کاربرد های آهن الات در ساختمان سازی را بررسی خواهیم کرد.
کاربرد آهن آلات در ساحتمان سازی
انواع اورلب میلگرد یا همان وصله پوششی
اورلب در دو نوع وصله پوششی تماسی و وصله پوششی غیر تماسی وجود دارد .میلگرد ها در اورلب تماسی به هم دیگر بسته می شوند .اما در غیر تماسی بدون تماس دو میلگرد با یکدیگر طول آن ها افزایش پیدا می کند .در ادامه به طور کامل هر کدام از انواع اورلب را بررسی می کنیم .
وصله پوششی تماسی
بیشتر اوقات اورلب ها را به روش تماسی اجرا می کنند .در پوشش تماسی ۲ مقطع وصل شده به هم با یکدیگر در تماس هستند و به وسیله سیم مفتول آهنی یا جوشکاری به هم وصل می شوند .اورلب تماسی در ساخت و ساز های سنتی که بیشتر میلگرد ها به صورت افقی هستند مورد استفاده قرار می گیرد .برای جا به جا کردن میلگرد ها هنگام بتن ریزی مطمئن ترین روش وصله پوشش تماسی است .وصله پوششی تماسی با دو روش سیم بندی و جوشکاری انجام می شود .
قیمت سیم مفتول روزانه در بازرگانی آهن جم اعلام میشود و در تنوع سایز و جنس عرضه میگردد.
اورلب میلگرد با جوشکاری
وصله پوششی غیر تماسی
برای وصل کردن میلگرد ها در روش غیر تماسی از سیم استفاده نمی کنند .باید میلگرد ها طوری به هم متصل شوند که فاصله بین دو میلگرد با بتن پر شود و همین طور میلگرد ها نباید از هم فاصله ی زیادی داشته باشند و گرنه ترک زیگزاکی بین آن ها ایجاد می شود .در پوشش غیر تماسی استفاده کردن از سیم را کاهش می دهند .در این روش طول وصله باید با توجه به نوع میلگرد و عملکرد آن و محل قرار گرفتن آن مشخص شود .
روش های اتصال در اورلب میلگرد
اتصال با سیم
اتصال میلگرد به وسیله جوشکاری
جوشکاری انتهای میلگرد
اتصال مکانیکی میلگرد
اورلب میلگرد با سیم
از آسان ترین روش های اورلب میلگرد اورلب آن ها با سیم می باشد .در این روش دو سر میلگرد های مورد نظر در کنار هم قرار گرفته و دور آن ها با سیم آرماتور بندی بسته می شود .انعطاف این روش زیاد است. به راحتی می توان قبل بتن ریزی آن ر ا باز کرد و میلگرد ها را جا به جا کرده یا نوع اورلب را تغییر داد.
با توجه به اینکه اورلب میلگرد ها برای کدام قسمت سازه می باشد نوع سیم و میزان استحکام اورلب مشخص می شود .مثلاً در صورتی که سازه بزرگ باشد و میلگرد هایی با سایز و طول زیاد بخواهند اورلب شوند باید وصله با مقاومت بالا استفاده شود .همچنین در این موارد طول همپوشانی باید بیشتر شود و اگر از وصله سیم استفاده شد باید سیم های با ضخامت و مقاومت زیاد به کار گرفت .
نوع اورلب میلگرد بر قیمت آرماتور بندی تاثیر کمی دارد.
اورلب میلگرد با جوشکاری
از بهترین و قدیمی ترین روش های اورلب میلگرد اتصال از طریق جوشکاری است .در این روش امکان جا به جایی میلگرد ها در حین ساخت و ساز کمتر است و مقاومت قسمت اورلب شده بیشتر است .البته باید دقت کرد که میلگرد های مورد نظر قابل جوشکاری باشند همچنین نوع سیم جوش و طول همپوشانی میلگرد ها در مقاومت اتصال تاثیر دارد .در این روش میلگرد ها در کنار یکدیگر قرار گرفته و در محل وصله با جوش پیوسته به یکدیگر متصل می شوند .
جوشکاری انتهای میلگرد ها
جوشکاری انتهای میلگرد ها مطمئن ترین روش در اتصال میلگرد هست .جوش کاری یک عامل بسیار مهم است و باید به آن توجه ویژه ای داشت برای اینکه یک سازه مطمئن و مقاوم ساخته شود باید از اتصال مناسب میلگرد ها و انتقال بار به یکدیگر اطمینان حاصل کرد .
ازذابزارهای خاصی برای جوشکاری انتهای میلگرد استفاده می کنند .با استفاده از ابزار یکی از میلگرد ها را به کاتد تبدیل می کنند و میلگرد دوم مانند الکترود عمل کرده و تخلیه بار الکتریکی بین آن اتفاق می افتد و ذوب می شوند. از این روش دو میلگرد به هم متصل می شوند .
اتصال مکانیکی
در کشور ایران حدود ۱۵سال است که از روش اتصال مکانیکی استفاده می شود .اتصال مکانیکی یکی از بهینه ترین اتصال ها است .آیین نامه های ملی و بین المللی روش اتصال مکانیکی را به طور کامل پوشش می دهند .در پروژه های بزرگ و عظیم از اتصال مکانیکی استفاده شده است .
اتصال میلگرد ها به روش مکانیکی با استفاده از کوپلر انجام می شود که انواع مختلفی دارد از جمله : کوپلر استاندارد، کوپلر تبدیل ،کوپلر انتهایی و کوپلر جوشی
با توجه به نیاز سازه از هر کدام استفاده می شود .برای آشنایی بیشتر با کوپلر و همه موارد مربوط به آن مقاله کوپلر میلگرد را مطالعه